Нашата планета е пълна с невероятни места, създадени от природата. Едно

...
Нашата планета е пълна с невероятни места, създадени от природата. Едно
Коментари Харесай

Най-голямото хиперсолено езеро на Земята умира. Защо? СНИМКИ

Нашата планета е цялостна с невероятни места, основани от природата. Едно от тях е езерото Урмия - най-голямото езеро в Близкия изток и едно от най-големите хиперсолени езера на Земята. Нови сателитни изображения демонстрират, че резервоарът съвсем изцяло се е трансформирал в „ суха солена низина “.

За да покажат какъв брой тъжни са нещата, учените демонстрираха две фотоси, направени през три години, пише SciTechDaily. Първото изображение демонстрира езерото Урмия, ситуирано в северозападен Иран, снимано от спътника Landsat 8 OLI - фотографията е направена на 8 септември 2020 г. На фрагментите се вижда, че водата запълва по-голямата част от басейна, а солните отлагания се виждат единствено по периметъра на езерото.
 езерото Урмия 2020 Снимка на езерото Урмия, направена през 2020 г Снимка: NASA
Имайте поради, че през 2020 година водата в езерото се усили заради притока на прясна вода в басейна. Въпреки това последвалите по-сухи условия трансформираха обстановката много. Втората фотография е направена на 7 септември 2023 година от спътника OLI-2 на спътника Landsat 9. Кадърът демонстрира по какъв начин езерото Урмия съвсем изцяло е изгубило водите си, трансформирайки се в обширна суха низина.
 езерото урмия 2023 г Сателитна фотография на езерото Урмия, направена през 2023 г Снимка: NASA
Наблюденията демонстрират, че през 1995 година езерото Урмия е достигнало цялостното си равнище, само че през идващите две десетилетия равнището на водата в езерото последователно понижава, до момента в който падне с повече от 7 метра. В същото време най-големият контейнер в Близкия изток загуби към 90% от цялата си повърхност. Учените считат, че повода са продължителните суши, както и потреблението на вода в селското стопанство и построяването на язовири на реките, които зареждат езерото.

Учените се притесняват, че пресъхването на езерото Урмия може да бъде рисково за здравето на локалното население. Проблемът е, че оставащата вода в резервоара става все по-солена и натоварва популациите от солени скариди и други организми, които обезпечават източници на храна за по-големите животни.

Изсъхването на езерото също по този начин усилва вероятността прахът от деня на пресъхването му да се вдигне и да бъде отвеян от локалните ветрове - което се чака доста да утежни качеството на въздуха тук. Скорошно изследване допуска, че ниските равнища на водата в езерото Урмия са свързани с въздействия върху респираторното здраве на локалното население.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР